ΕΦΥΓΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΖΑΜΑΝΟΣ. ΑΘΑΝΑΤΟΣ!

Η κηδεία του μεγάλου αγωνιστή της Εθνικής μας Αντίστασης, τ. Προέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης και τ. Συμπροέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα ΣΤΕΛΙΟΥ ΖΑΜΑΝΟΥ, που έφυγε σε ηλικία 98 ετών, θα πραγματοποιηθεί σήμερα ΔΕΥΤΕΡΑ 4.2.2019, 3.30μμ από το Νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου.

Με απόφαση της οικογένειάς του που δημοσιεύθηκε στην Αυγή, το Βήμα της Κυριακής και την Εφημερίδα των Συντακτών διατυπώνεται το αίτημα προς όλους αντί στεφάνων να καταθέσουν χρήματα στο λογαριασμό του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας!

Ο σπουδαίος μαχητής της Εθνικής Αντίστασης, ο υπέροχος άνθρωπος Στέλιος Ζαμάνος έφυγε πλήρης ημερών και αγώνων στις 30.1.2019. Ο αγαπητός σε όλους μας Στέλιος, άνθρωπος μειλίχιος, γλυκύτατος και ευγενέστατος αλλά με μία ασίγαστη δύναμη και αποφασιστικότητα, γεννήθηκε την Πρωταπριλιά του 1921 στο Παλαιό Φάληρο, όπου έζησε μέχρι και το τέλος της ζωής του από γονείς καταγόμενους από την Ίο και την Ανατολική Ρωμυλία αντίστοιχα. Οργανώθηκε στο ΕΑΜ από τους πρώτους και στη συνέχεια στον ΕΛΑΣ της Αθήνας. Πολέμησε με σθένος και ηρωισμό τους κατακτητές. Είχε ηγετικό ρόλο σε όλες τις μεγάλες Αντιστασιακές δράσεις στην Αττική.

Για την σπουδαία προσφορά στην Πατρίδα το ελληνικό κράτος τον φιλοδώρησε με σκληρές διώξεις. Συνολικά 16 χρόνια φυλακής και εξορίας για την Αντιστασιακή του δράση στην Κατοχή και στη συνέχεια γιατί δεν έσκυψε το κεφάλι στη Χούντα. Διώξεις υπέστη και η γυναίκα του Αριστέα.

Μαζί με τον Μανώλη Γλέζο και τους αείμνηστους Ευάγγελο Μαχαίρα, Πέτρο Ανταίο, Απόστολο Σάντα, Ιωάννη Σταμούλη, Βασίλη Πριόβολο, Γεώργιο – Αλέξανδρο Μαγκάκη, Χαράλαμπο Ρούπα και άλλους αγωνιστές συμμετείχε ενεργά στις διαδικασίες που κατέληξαν στην ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα στις 22.1.1996. Από την ίδρυση του Συμβουλίου και επί είκοσι χρόνια κατείχε τη θέση του ταμία και στη συνέχεια (2016 – 2018) του Συμπροέδρου του (ως Πρόεδρος του ΠΣΑΕΕΑ), κατόπιν πρότασης του Μανώλη Γλέζου, που έγινε δεκτή από το Εθνικό Συμβούλιο. 

Από την υποδοχή στο αεροδρόμιο της Αθήνας της τότε κοινοβουλευτικής εκπροσώπου και μετέπειτα συμπροέδορου του Die Linke Γκεζίνε Λεντζ (2008) με την οποία και Γερμανούς νέους που την συνόδευαν, περιοδεύσαμε σε μαρτυρικούς τόπους της Ελλάδας.

Ως ταμίας του Εθνικού Συμβουλίου το 2010 ζήτησε και κατάφερε να πάρει επίσημο έγγραφο από την Τράπεζα της Ελλάδος με μετατροπή σε τρέχουσα αξία των γερμανικών οφειλών (162 δις ευρώ χωρίς τους τόκους και χωρίς τις αποζημιώσεις των θυμάτων). Μία κίνηση – σταθμός, που έδωσε σημαντική ώθηση στον αγώνα μας την κατάλληλη στιγμή!

Αγαπητέ μας συναγωνιστή και πολύτιμε φίλε Στέλιο, θα κάνουμε το παν για να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη σου, μένοντας προσηλωμένοι στον αγώνα για Δικαιοσύνη & Αποζημίωση έως τη νίκη! 

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!